Главоболието в детската възраст ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Здравни съвети - Здравни съвети

Често срещано оплакване ли е главоболието в детската възраст?
Около 7% от всички деца имат главоболие от немигренозен тип и около 4% имат чести мигренозни пристъпи. Реалният процент обаче е много по-висок, защото не всички деца с главоболие са обхванати от лекарско наблюдение, вследствие на което не се осъществява регистрация.

Симптом или заболяване е главоболието?
Главоболието може да бъде както симптом, така и самостоятелно заболяване.
1. Главоболието е оплакване при заболявания като нарушения в зрението, възпаления на синусите, гърлото, високо кръвно налягане, ниска кръвна захар.
2. Когато организмът е подложен на хронично свръхнатоварване, се предизвиква главоболие от напрежение.
3. Главоболието може да се прояви и при поведение на протест от страна на детето, както и при психотични състояния.
4. Мигрената и тензионното главоболие (главоболие от напрежение на мускулите около цялата глава) са самостоятелни заболявания със специфични оплаквания и протичане, често с фамилна предразположеност. При тях главоболието не е израз на заболяване от други органи и системи.
5. Главоболието е един от водещите симптоми при редица заболявания на централната нервна система - менингоенцефалит, черепно-мозъчни травми и др.

Можем ли да говорим за главоболие при бебето?
Във възрастта до 1 година главоболието се среща само като симптом на някои заболявания - възпаление на мозъка и неговите обвивки, увеличено вътречерепно налягане, което се предизвиква от обемни процеси в мозъка, травми, кръвоизливи, както и от предозиране на някои медикаменти, сред които е и витамин А.

Как да разберем, че бебето или малкото дете има главоболие?
До 3-годишна възраст главоболието се проявява като неспокойствие в различна степен на изява, необосновани изплаквания, подобни на писък, нарушено общо състояние, отказ от храна, понякога повръщане.

Какво трябва да направят родителите?
Дори и при най-малкото съмнение за нарушаване на мозъчните функции е нужно родителят да консултира детето си с лекар, без да предприема самостоятелно каквото и да било лечение. Даването на болкоуспокояващи лекарства без предписание от лекар би могло да замъгли клиничната картина и с това да се забави поставянето на правилна диагноза и започването на подходящо лечение.

Налага ли се да правят изследвания?
За поставянето на диагноза, освен общ и неврологичен преглед на детето, се правят и кръвни изследвания, при нужда се тестува ликворът и се провеждат различни мозъкизобразяващи изследвания (ултразвук, скенер, магнитен резонанс).

Какъв е характерът на главоболието при инфекции с повишена температура?
При повишена температура главоболието се проявява вследствие на съдовото разширение, предизвикано от температурата. При нормализиране на телесната температура то изчезва. Главоболието в такива случаи има пулсиращ характер.

Как да облекчим главоболието в този случай?
При повишена температура главоболието се облекчава от студени компреси и легнало положение. Своевременното приложение на противотемпературни медикаменти води до овладяване на симптомите и предпазване от изява на температурни гърчове, към които някои малки деца са предразположени. Добре е на болното дете да се дават повече течности.
Ако към проявите на главоболие и температура се прибави повръщане, задължително се консултирайте с лекар.

С какво се отличава главоболието при преумора?
Този вид главоболие се явява в по-късните часове на деня или след като детето е имало умствена, зрителна, слухова или физическа преумора. Главоболието от зрителна преумора е предимно челно и слепоочно. При обща преумора болката обхваща цялата глава, като има тъп, поносим характер, преминава от почивка и невинаги налага прием на болкоуспокояващи средства.
Безспорно е, че съвременното дете от ранна възраст е с повишена натовареност и повишени изисквания. Изложено е на повишен риск от зрителна преумора. За нея допринасят продължителното гледане на телевизия, компютърните и електронните игри. Към тях по-късно се прибавят и училищната натовареност, четенето и гледането на телевизия от близко разстояние, лошото осветление, шумната, непроветрена, задимена от цигарен дим обстановка. Ето защо в наши дни много деца се оплакват от главоболие.

Как да предпазим детето от преумора?

 • В кърмаческа възраст избягвайте да излагате детето на светлинното дразнене от работещия телевизор в помещението, независимо че детето не го гледа.
 • Детето от 3 до 6 години не бива да гледа телевизия повече от 30 минути на ден.
 • За преодоляване на последиците от училищната натоварененост е необходимо добра организация на учебния процес с редуването му с достатъчно почивка.
 • Правилното хранене осигурява на мозъка достатъчно хранителни вещества, необходими за неговото функциониране. Спадането на кръвната захар вследствие на големи интервали между храненията може да предизвика главоболие или да отключи мигренозен пристъп.

  Мигрена
  Мигрената и тензионното главоболие се срещат също в детска възраст. От 3 до 6-годишна възраст мигренозните пристъпи могат да се проявят вместо с главоболие с коремни болки и повръщане.
  Заболяването има фамилна предразположеност. Главоболието е пулсиращо, едностранно. Често се съпровожда с гадене, повръщане, неприятно усещане на светлина и шум. При по-големите деца е възможно преди пристъпите да се появяват зрителни смущения. Продължителността на кризите обикновено е от 1 до 3 часа, някои започват през нощта и детето се събужда от силно главоболие. Тензионното главоболие е по-често от мигрената. Болката е вследствие на спазъм на мускулатурата около главата. Обикновено обхваща цялата глава, има стягащ характер, по-поносима е по интензивност от мигренозната, но за разлика от нея е по-продължителна и с по-честа изява.

  Как трябва да постъпим, когато детето се оплаква от главоболие?
 • Преди да дадат болкоуспокояващи лекарства, родителите трябва да са наясно на какво се дължи главоболието.
 • За по-точно диагностициране и избиране на правилно лечение и подход е добре за известен период от време родителите да водят календар на оплакванията с тяхната честота, интензивност, времето на поява и факторите, които ги предизвикват. Когато тези фактори се открият и избягват, оздравителният процес е по-бърз и успешен.
 • За откриване на зрителни нарушения е необходима консултация с очен лекар, а при съмнение за възпаление на синусите, гърлото, ушите - преглед от съответния специалист. Провеждат се и кръвни проби на кръвна захар, хемоглобин, измерва се кръвното налягане. При съмнение за последици от мозъчно сътресение се провежда електроенцефалограма, а ако се налага - скенер на главен мозък.
 • Болката от мигрена се повлиява от различни болкоуспокояващи медикаменти и средства, потискащи повръщането. Помага легналото положение в затъмнена и тиха стая. Когато мигренозните пристъпи са чести, се налага продължително специфично лечение, понякога продължаващо половин година.

  Кои обезболяващи медикаменти може да се дават на детето?
  В детска възраст най-подходящи болкоуспокояващи лекарства са тези, които съдържат парацетамол.
  Аспиринът се препоръчва за деца над 12 год., а аналгинът при деца без алергична предразположеност.
  При много продължителни и тежки кризи от мигрена се прилагат мощни съвременни медикаменти.
  Злоупотребата с болкоуспокояващи средства води до проява на техните странични действия, като алергични прояви, стомашни разстройства, нарушение в кръвообразуването. Когато обезболяващите се приемат много често, към тях се привиква и те загубват действието си, дори могат да засилят главоболието. Ето защо самолечението крие значителни рискове. Не трябва да се забравя, че няма безвредно лекарство. За да помага максимално, лекарството трябва да бъде предписано от компетентен специалист.
 •  

  Калкулатор за тегло

  Тегло:
  Височ:

  Здравe

  Календар

  март 2018
  пвсчпсн
  1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031
  ЦСОП "Леда Милева" гр. Долни Дъбник, Дизайн на www.csopdd.com - инж.Атанас Атанасов